Nie je aromalampa ako aromalampa

Tomáš Lukáč/4. februára 2024/Bytové vôňe

Kto môže za to, že sa vám pripaľuje vonný vosk?

Každému milovníkovi vonných voskov či olejov sa pravdepodobne aspoň raz stalo, že si doma vyrobil menšiu nehodu… Pripálený vonný vosk, nízka intenzita vône či neodparovanie vonného oleja. Je vždy férové zhodiť tieto nepríjemnosti na výrobcu?

Ak máte nepekné skúsenosti s jednou značkou vonných voskov, nie je hneď potrebné zlomiť nad celou značkou palicu. Možno má tento problém na svedomí len zlá voľba aromalampy. Tvary, veľkosti a štruktúra povrchov, ktoré nám trh ponúka, sú totiž natoľko rôznorodé, že je nutné ich medzi sebou odlíšiť a priradiť k nim vhodný typ spotrebného materiálu – vonného vosku či esenciálneho oleja.

Ako vybrať aromalampu

Aromalampa vhodná pre vonné vosky

Povrch
V tom prípade je nutné zvoliť aromalampu s hladkým a lesklým povrchom. Rôzne trhlinky či dekoratívne praskliny totiž môžu spôsobovať pripaľovanie vosku a jeho škvrčanie, ktoré vedie k nevábnemu zápachu a následnému otváraniu okien v celom byte. Takisto nie je na škodu skontrolovať si priamo v obchode kvalitu materiálu. Ak ide o keramiku, určite dbajte o to, aby ste si prezreli dno nádobky aromalampy. Ak sa farba či lak odlupuje pri škrabnutí nechtom, na pálenie vonných voskov lampa nie je vhodná.

Dno
Aromalampy určené na vonné vosky nemusia mať príliš hlboké dno v nádobke na vrchu aromalampy. Postačí len malá, niekedy takmer rovná plocha, pretože jedna dávka vonného vosku nemá veľký objem. Na jednu kocku, srdiečko či kvetinku postačí aj veľmi malá plocha, i keď sa vám na to prvý pohľad nemusí zdať. Dôležité je všimnúť si hrúbku dna – nemalo by byť príliš tenké, pretože môže dôjsť k prepáleniu vosku.

Veľkosť
Na vonné vosky sa zväčša odporúčajú všetky veľkosti aromalampy. Nakoľko sa každý typ vosku (palmový, sójový, potravinársky parafín) roztápa pri inej teplote, v jednej a tej istej aromalampe sa vám nemusia všetky vosky roztopiť v rovnakom čase. Na intenzitu vône to však nemá žiaden vplyv. Jedinou hrozbou je príliš malá aromalampa, ktorá v niektorých prípadoch môže vosk rozohriať viac, ako by bolo vhodné. Treba však zvažovať aj hrúbku dna – príliš tenučké dno v kombinácii s malou aromalampou môže takisto spôsobiť prepaľovanie vosku. Preto sa odporúča voliť menšie, no dlhšie aromalampy, stredné i veľké.

Stručne zhrnuté

Na vonný vosk je najlepšie použiť lesklú a hladkú aromalampu s minimálnym množstvom povrchových dekoratívnych úprav a masívnejším dnom, ktoré oddeľuje nádobku s vonným voskom od čajovej sviečky.

...

Aromalampa vhodná na zohrievanie vonného oleja

Povrch
V tomto prípade na povrchu veľmi nezáleží, no poškriabané dno či odplupujúca sa farba nikdy spotrebiteľovi neprinesie úžitok.

Dno
Vonný olej sa kvapká do vody, u ktorej teplotu odparovania poznáme všetci. V prípade vonného oleja teda spotrebiteľ nemá čo stratiť, nech už zvolí ľubovoľnú hrúbku dna. Na rozmere výhrevnej plochy však záleží – z nádobky s rovným dnom sa voda može ľahko vyliať a rovnako nie je možné naliať do nej väčší objem vody. Neustále striehnutie, či sa voda neodparila a následné dolievanie vody po niekoľkých minútach nie je práve cestou vedúcou k pokojnému večeru.

Veľkosť
Ak používate vonný olej, zvoľte radšej stredne veľkú aromalampu. Budete mať istotu, že sa vám rozohreje do požadovanej teploty tak, aby sa čo najskôr začala odparovať.

Stručne zhrnuté

Na vonný olej je najlepšie použiť stredne veľkú aromalampu s väčšou nádobkou v jej hornej časti.

Univerzálna rada na záver

Pri výbere aromalampy treba vždy skontrolovať, či zapálená čajová sviečka v jej vnútri bude mať dostatok vzduchu. Prívod kyslíka potrebného k horeniu zabezpečujú otvory v tele aromalampy – či už vyrezané otvory zväčša plniace aj okrasnú funkciu, alebo hlavný otvor, vďaka ktorému je možné sviečku vložiť dnu. Pozornosť treba zbystriť najmä pri kúpe aromalampy od lokálneho keramikára. Navyšuje sa nielen cena, ale i riziko, že si domov odnesiete produkt, ktorý nebude plniť svoju funkciu a čajovú sviečku vo svojich útrobách doslova udusí, dôsledkom čoho nebude možné roztopiť vonný vosk ani prehriať vodu s vonným olejom.

...

Pridať komentár

Pre lepší online zážitok používame „cookies“. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, upravujeme reklamu a užívateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Viac o cookies