Sviečky vo vianočných tradíciách

Tomáš Lukáč/18. februára 2024/Bytové vôňe

Sviečky a Vianoce

Vianočné sviatky sú plné tradícií a mnohé z nich sa spájajú práve so sviečkami. Veď aká by to bola Štedrá večera bez rozsvietenej sviece na slávnostne prestretom stole?

vianočné vonné sviečky

Štyri sviečky na adventnom venci

Postupný príchod Vianoc nepochybne symbolizuje adventný veniec, na ktorom si každý týždeň zapálime jednu zo štyroch sviečok. Štyri sviečky predstavujú štyri nedele pred Štedrým večerom. Hoci v súčasnosti považujeme pálenie adventných sviec za kresťanský zvyk, tento rituál má pôvod v starých germánskych tradíciách. Germánske národy si počas chladných a tmavých decembrových dní pripomínali nádej na návrat túžobne očakávanej jari. V Škandinávii ľudia zapaľovali sviečky do kruhu a modlili sa k bohu svetla, aby otočil zem naspäť k slnku a vrátil na zem teplo. V stredoveku tradíciu venca a zapálených sviečok prebrali kresťania ako súčasť duchovnej prípravy na Vianoce.

...

Sviečka na štedrovečernom stole

V minulosti sa v dome na Štedrý večer nesmelo svietiť, dokým nevyšla prvá hviezda. Až keď vyšla, gazda zapálil sviečku a držiac ju v pravej ruke vošiel do domu. Zapálená sviečka nesmie chýbať ani na štedrovečernom stole. V kresťanských rodinách je sviečka zapálená ,,betlehemským svetlom.“ Sviečka na stole zároveň môže slúžiť aj ako predzvesť blížiacich sa udalostí. Ak sviečka počas večere zhasne, znamená to, že v rodine niekto do roka umrie. Na severe Slovenska sa zvykne do sviečky fúkať. Ak z nej stúpa dym rovno dohora, daný človek bude zdravý celý rok. Ak stúpa dym krivo alebo do boku, znamená to zhoršenie zdravia. Veľmi milým zvykom sú vianočné želania. Ak do plamienka prvej zapálenej sviečky pošepkáte svoje želanie, do roka sa naplní.

Sviečkové lodičky

Ďalším vianočným zvykom je púšťanie lodičiek. Rozpoľte niekoľko orechov a do prázdnych vylúpnutých polovíc nakvapkajte vosk a pripevnite sviečku. Lodičky z orechov položte na vodu a nechajte ich plávať. Ten, komu sa lodička nepotopí a sviečka bude dlho svietiť, sa dožije dlhého a šťastného života. Pokiaľ sa lodička drží na kraji nádoby, jej majiteľ sa bude celý rok zdržovať doma. Ak lodička pláva v strede, jej majiteľ pôjde do sveta, alebo sa presťahuje.

sviečkové lodičky

Falošné zlaté prasiatko

Pred Štedrou večerou sa zvykne držať pôst. Aby ani deti nemaškrtili, dospelí im hovoria, že ak vydržia celý deň nepapať, uvidia večer zlaté prasiatko. Pri nadšení z vianočných darčekov však neskôr aj na prasiatko zabudnú. V minulosti, keď boli darčeky zriedkavé a skromné, dospelí museli nájsť spôsob, ako zlaté prasiatko predsa len ukázať. Väčšinou potajme zapálili sviečku a pomocou zrkadla vytvorili na stene svetelný odlesk, ktorý ma symbolizovať zlaté prasiatko.

Voňavé vianočné sviečky

Škorica, vanilka, cezmína či medovníky – vône, ktoré neodmysliteľne patria k Vianociam. Aby ste prevoňali celý byt, nemusíte každý deň piecť. Jednoducho stačí, ak si zapálite sviečku s niektorou vianočnou vôňou a môžete príjemne zrelaxovať pri šálke čaju a rozsvietenom vianočnom stromčeku.

Objavte čaro bytových vôni

...
...

Pridať komentár

Pre lepší online zážitok používame „cookies“. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, upravujeme reklamu a užívateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Viac o cookies