Čo možno neviete o vonných sviečkach

Tomáš Lukáč/17. februára 2024/Bytové vôňe

Využite vonné sviečky na maximum

Mnohí ľudia si automaticky po ťažkom dni zapália v byte vonnú sviečku. Niet sa im prečo čudovať. Plameň sviečky totiž pôsobí upokojujúco a príjemná vôňa zároveň zútulňuje byt. Ako maximálne využiť skvelé vlastnosti a účinky vonných sviečok?

Na knôte záleží

Otravuje vás dym alebo nerovnomerné vypálenie sviečky, keď sa v nej vytvorí tzv. tunel? Pri správnom používaní vonných sviečok tomu môžete zabrániť. Knôt treba udržiavať v dĺžke 3 – 5 mm, ak je dlhší, sviečka bude dymiť. V prípade dymenia plameň sfúknite, knôt zastrihnite a odstráňte spálené zvyšky. Potom možno sviečku znovu zapáliť. Ak zo sviečky ostáva už len zhruba 1,5 cm vysoká vrstva vosku, nastal čas sviečku sfúknuť a zvyšný vosk odstrániť. V opačnom prípade hrozí poškodenie povrchu pod sviečkou, sklenenej či inej nádobky, v ktorej sa sviečka nachádza. Rýchlosť horenia sviečky závisí aj od použitej vône. Ľahšie kvetinové vône horia rýchlejšie ako ťažké korenisté, a preto potrebujú aj rozdielne upletený knôt, aby ostala zachovaná optimálna dĺžka horenia a rovnaká kvalita vône po celý čas horenia.

Vyhnite sa ,,tunelu“

Rovnomerné vypálenie sviečky zabezpečíte tak, že necháte rozpustiť vosk vždy až ku kraju. V opačnom prípade sa v sviečke bude roztápať len stred a neroztopené okraje vytvoria ,,tunel“. Ak sa už vytvoril, obaľte sviečku do alobalu a navrchu nechajte len malý priestor pre plameň. Celá sviečka sa zahreje a rozpustia sa aj okraje. Akonáhle sa vosk roztopí až ku kraju, sviečku sfúknite a nechajte ju vychladnúť. Keď vosk stuhne, odstráňte obal. Iba v tom prípade, ak sa vosk roztápa rovnomerne, sa na sviečke sa vytvorí ,,hladinka“, a tým pádom sa aj vôňa uvoľňuje intenzívnejšie.

Dbajte na bezpečnosť

Sviečku nikdy nepáľte v prievane, na nerovnomernej ploche, v blízkosti horľavých predmetov alebo na horľavom podklade. Takisto zaistite, aby sa ku sviečke nedostali deti a domáce zvieratá. Mohli by sa popáliť, alebo spôsobiť požiar. Horiacu sviečku nikdy nenechávajte bez dozoru a pred odchodom ju vždy sfúknite. Sviečka by nemala horieť viac ako 4 hodiny v kuse. Ideálne je plamienok po dvoch hodinách sfúknuť.

Prevoňajte si celý interiér

Vonné sviečky sú mimoriadne obľúbené a nájdete ich takmer v každej domácnosti. Interiér môžu v závislosti od intenzity vône prevoňať až na 20 hodín. V princípe platí, že najjemnejšiu vôňu majú ,,čisté“ biele a kvetinové vône. Ak túžite po výraznejšej vôni siahnite po ovocných a korenistých vôňach. Veľmi svieže sú citrusové vône. Na intenzitu vône má vplyv aj priemer sviečky. Aj chcete prevoňať veľký priestor, zapáľte viac väčších sviečok a umiestnite ich na rôzne miesta v interiéri. Na prevoňanie kúpeľne, WC, komory, predsiene alebo iných menších priestorov stačí aj pár malých sviečok.

...

Ako sa zbaviť zvyškov vosku

Chcete si zapáliť sviečku, ale z tej predošlej ostal v nádobke vosk? Jednoducho nádobku strčte do mrazničky na pár hodín a vosk vám potom sám vypadne do ruky. Rovnakým postupom sa zbavíte vosku aj v aromalampe. Tenučkú voskovú vrstvu na aromalampe môžete rýchlo roztopiť aj obyčajnou zapálenou sviečkou. Roztopený vosk odstráňte papierovou vreckovkou.

...

Pridať komentár

Pre lepší online zážitok používame „cookies“. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, upravujeme reklamu a užívateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Viac o cookies